Властите в Катар обсъждат облекчаване на мерките около забраната за продажба на алкохол за предстоящото световно първенство по футбол. В края на годината страната ще приеме най-големия футболен форум, а ФИФА лобира на стадионите да може да се продава алкохол.

В момента консумация на алкохол е възможна само в някои луксозни хотели или частни клубове.

Изключение беше направено за световното клубно първенство през 2019 г., когато имаше обособена фен зона, в която се предлагаше и алкохол. Очаква се сега организаторите да направят същото на осемте стадиона, където ще се играят мачовете.

Според "Блумбърг" голям натиск има от страна на ФИФА и пивоварната AB InBev, която е спонсор на световните първенства вече три десетилетия.

Един от вариантите е компанията да продава своите нискоалкохолни напитки Bud Light.

През 2016 г. властите в Катар бяха твърди в намерението си да не позволяват употребата и продажбата на алкохол. Сега обаче изглежда, че изключение може да бъде направено.

Откакто страната спечели домакинството на световното първенство, около Катар имаше много скандали. Самата процедура на избор беше разследвана заради съмнение за корупция. След това Катар получи обвинения от правозащитни организации за отношението към мигранти работници, както и към ЛГБТ.

Държавата твърди, че е постигнала напредък по всички точки. ФИФА също открои, че домакинството на световно първенство е помогнало за насърчаване на трудови реформи в Катар.

Дневник