Състезателят в ски скоковете Владимир Зографски се класира за финала на голямата шанца на игрите в Пекин. Българинът записа опит от 117 метра, с което получи 95.6 точки и зае 37-ото място.

Той остана доволен от изпълнената задача да преодолее квалификацията, но заяви, че във финала в събота ще търси повече скорост.

"Реално целта ни днес беше да се класираме за финала, така че работата е свършена и утре ще се фокусираме за повече. Трябва да подобрим скоростта, доста ми е ниска и там губя много. При нас един километър в засилването се равнява горе-долу на 10 метра. Сами можете да си представите каква е разликата, а аз изоставам с два. Там има какво да се желае. Също така конкретно при опита днес не отскочих достатъчно мощно, от което загубих още 4-5 метра. И това трябва да оправим за утре", каза Зографски пред БНТ.

В първия ден от официалните тренировки на 9 февруари Зографски се представи най-добре, като премина два пъти изчислителната линия от 125 метра, а в най-дългия си скок записа 128.5 метра.

"В първия ден ми беше по-добра скоростта като цяло. Не изоставахме толкова и това се отрази на дистанцията. Трябва да пробваме някаква друга вакса. Вижда се, че когато се менят условията, понякога изоставаме, понякога сме добре. Просто трябва да уцелим ваксата", обясни той.

Миналата неделя Зографски стана 22-и на нормална шанца. Финалът на голямата шанца е в събота от 14.00 часа.

Дневник