Русия се нуждае от "таймаут" от олимпийски игри заради продължаващите проблеми с допинг. Това предложи дългогодишният член на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд. Изказването му дойде, след като страната попадна в центъра на нов допинг скандал с фигуристката Камила Валиева по време на игрите в Пекин.

В Китай руските спортисти не могат да се състезават под собствен флаг, тъй като продължава да бъде в сила наказанието за система за допинг в руския спорт след Сочи 2014.

Валиева, която е само на 15 години, е дала положителен резултат за триметазидин, като се очаква решение на Спортния арбитражен съд (КАС) дали тя ще може да участва в следващите стартове в Пекин или ще бъде отстранена.

"В един момент, ако нещата са абсолютно непоправими мисля, че е редно те да си вземат таймаут от олимпийски игри. Всички могат да им помогнат, нека си вземат необходимото време - една, две или три олимпиади", коментира Паунд в интервю за "Ройтерс".

Канадецът е най-дългогодишният член на МОК, като е и бивш вицепрезидент на оргазанизацията. Паунд е първият президент на Световната антидопингова агенция (WADA), която оглавяваше между 1999 и 2007 г.

"Руснаците не си помагат, защото те не признават никаква вина, веднага обжалват всякакви решения. Възможно е да се говори и за прекалено снизходителен подход с разрешението да участват в състезанията като Руски олимпийски комитет", казва още Паунд.

Членът на МОК е притеснен заради случая с Валиева.

"Убеден съм, че те опитват да ограничат щетите, но как може тя да бъде изложена на такъв риск. Това не е просто замърсена добавка, а нетерапевтична употреба на доста мощно лекарство".

В последната година беше сменен дори и шефът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), но Паунд счита, че това не дава резултати. Той препоръча подхода на Русия да бъде променен.

"Това, което правят е временно успокоение. Не помня кой го беше описал, но ситуацията е като да нахраниш алигаторите и да очакваш, че ти ще си последният, който евентуално ще изядат", завърши Паунд.

Дневник