Тази нощ "Лос Анджелис рамс" и "Синсинати бенгалс" се изправят един срещу друг в най-голямото спортно събитие в САЩ и едно от най-гледаните по света - Супербоул LVI. Двата тима ще определят шампиона в Националната футболна лига (НФЛ) в един от най-интересните сезони, преминал през множество обрати.

Срещата е чакана с голям интерес, като за втора поредна година един от участниците ще играе на своя стадион. Домакин на Супербоул LVI е "СоФи стейдиъм" в Ингълууд, Калифорния. Преди година "Тампа бей бъканиърс" успя да спечели титлата на своя стадион и сега "овните" се надяват да повторят това постижение.

За "Рамс" това ще бъде пето участие в Супербоул, като дотук отборът има само една титла - 1999 г. "Синсинати" е един от 11-те франчайза в НФЛ, които никога не са ставали шампиони, а сега "Бенгалс" ще играят в Супербоул за трети път след 1981 и 1988 г.

Лос Анджелис е домакин на Супербоул за осми път и за първи от 1993 г. За щата Калифорния това е 15-о домакинство в най-чакания мач в САЩ. През тази година шоуто на почивката е поверено на рап величията Доктор Дре, Снуп Дог, Еминем, Мери Джей Блайдж и Кендрик Ламар.

Срещата ще бъде излъчена в българския ефир, като започва в 1.30 часа след полунощ по "Макс Спорт 2".

Отборът от звезди срещу убиец на гиганти

По този начин в САЩ описаха двубоя, който предстои в Лос Анджелис. Двата тима имаха много различен път към Супербоул и имат много разлики. Общото между тях е, че нито "Рамс", нито "Бенгалс" са сред най-популярните отбори в своите щати.

За "овните" това е второ участие в последните четири сезона. От отбора, който беше победен с 3:13 от "Ню Инглънд пейтриътс" обаче, не остана почти нищо, с изключение на треньора Шон Маквей. "Лос Анджелис" беше сформиран с единствената идея да стигне до трофея в Супербоул и риска да бъдат жертвани следващите сезони.

В тима са събрани суперзвезди като куотърбека Матю Стафърд, трикратния най-добър защитник Аарън Доналд (2017, 2018 и 2020), ветерана и носител на Супербоул Вон Милър, Джейлън Рамзи, както и двама от най-добрите на поста уайд ресийвър - Купър Къп и Одел Бекъм. Именно Къп беше избран за най-добър офанзивен играч през този сезон.

Преди да дойде в Лос Анджелис, Стафърд (избран под №1 през 2009 г.) нямаше нито една победа в плейофите на НФЛ. Той обаче попадна в пълен с таланти отбор и показа качествата си.

От другата страна е тимът на "Синсинати", който е пълен с млади играчи, опровергали всички очаквания. Преди две години "бенгалските тигри" завършиха на дъното в НФЛ с баланс 2:14, а през миналия сезон бяха със само 4 победи. "Бенгалс" е едва третият отбор в историята, който достига до Супербоул, след като две години по-рано е бил с най-лоши показатели.

Рейдът до мача за титлата се дължи до голяма степен на куотърбека Джо Бъроу, който беше избран под №1 в драфта през 2020 г. и кара своя едва втори сезон.

"Синсинати" нямаше победа в плейофите от 1991 г., а през този сезон отстрани лидера в конференцията и поставен под №1 "Тенеси тайтънс", както и считания за фаворит "Канзас сити чийфс". Бъроу разполага с една от най-талантливите офанзивни линии, където се изявяват най-добрият новобранец Джамар Чейс (негов съотборник още от колежа), Тайлър Бойд, Тий Хигинс и рънинг бекът Джо Миксън.

Защита или нападение: кое ще реши титлата

Както и преди година основният въпрос преди Супербоул е защитата или нападението ще се окажат решаващи. От тазгодишните участници в мача за титлата "Лос Анджелис" се отличава като отборът с по-добра отбрана, която, ако работи, позволява на нападението да бъде много резултатно.

"Трудно е да се каже какъв ще бъде планът на треньорите. "Рамс" имат много оръжия, опасни са по земя, а това дава много възможности на Стафърд да ръководи играта. Ако той влезе в ритъм, за "Синсинати" ще е опасно. Но може ли човек да залага срещу Джо Бъроу след всичко, което направи", коментира анализаторът на американските телевизии и бивш играч Тони Ромо.

Дуелтът между играчите на позиция куотърбек е чакан с голям интерес. Това ще бъде едва вторият Супербоул, в който се срещат състезатели, избрани под №1 в драфта. Единственият друг случай беше в Супербоул 50, когато един срещу друг бяха Пейтън Менинг и Кам Нютън, а по-опитният Менинг надделя.

Ключовият въпрос е може ли офанзивната линия пред Бъроу да удържи бранителите на "Рамс". През сезона "Бенгалс" позволиха срещу тях да бъдат направени 54 сака (поваляния на куотърбека), което е най-лош резултат в лигата.

Дуелът на младите треньори

Преди година Супербоул постави рекорд за най-възрастни треньори, водили отборите си в мача за титлата. Тогава Брус Арианс и Анди Рийд бяха на обща възраст 131 години. Сега "Рамс" и "Бенгалс" са водени от двама души, които дори нямат 40 години.

На 36 години Шон Маквей ще участва за втори път в Супербоул, съперникът му Зак Тейлър е на 38. Те са на обща възраст 74 години и 299 дни, като това е най-младата двойка треньори в Супербоул. Досегашният рекорд беше преди 13 години - 83 години и 297 дни в Супербоул XLIII.

"Научили сме уроците си от последното ни участие в Супербоул. Разбира се, и ситуацията е друга, тогава бяхме срещу отбор, сочен за фаворит, сега гледат повече към нас, защото сме домакин. Не мисля обаче, че момчетата усещат по-голямо напрежение, те са готови за срещата", каза преди двубоя треньорът на "овните" Маквей.

Освен че са двамата най-млади, Маквей и Тейлър се познават добре. Причината е, че Тейлър беше в екипа на Маквей при "овните" в последния Супербоул, той беше куотърбек треньор, а веднага след това започна работа в "Бенгалс".

"Никога няма да забравя онзи мач. Истината е, че нямаше да получа този шанс, ако не беше Шон. Той наистина дава увереност на младите треньори, че имат своето място в лигата", казва Тейлър.

Дневник