Приходите на Висшата лига от телевизионни права ще надхвърлят границата от 10 милиарда паунда за следващите три сезона, съобщава "Таймс". Според информацията на изданието на клубовете е казано, че за пръв път сделките за излъчване на мачовете в чужбина път ще струват повече от тези за английския пазар.

За периода 2022 - 2025 са сключени сделки за 5.3 милиарда паунда, което е увеличение с 30 процента. Правата за излъчване на мачовете във Великобритания са 5.1 млрд.

Общо Висшата лига ще получи близо 10.5 милиарда по новия договор.

Популярността на английския шампионат не може да се сравни с никое друго първенство, като сделките им за излъчване в чужбина не се доближават до тези на Висшата лига. До голяма степен рекордните 5.3 милиарда паунда за следващия период се дължат на договорите в САЩ и региона на Скандинавия, които сумарно са около 2 милиарда.

"Таймс добавя, че за сезон 2022-2023 шампионът ще получи 176 милиона паунда от телевизионните права спрямо 153 млн., които са предвидени през настоящия сезон. За пръв път и последният във Висшата лига ще има гарантирани над 100 милиона. Той ще получи 106 млн. паунда спрямо 97 в момента.

Дневник