Екипът на руската състезателка във фигурното пързаляне Камила Валиева твърди, че положителната ѝ проба от декември 2021 г. се дължи на объркване с лекарството за сърце, което дядо ѝ ползва, съобщава сайтът "Център досие".

Същите думи споделил пред американски журналист и председателят на дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет (МОК) Денис Осуалд. Впоследствие МОК уточни, че всъщност Осуалд не е присъствал на заседанието, а просто е повторил информация от пресата.

Според "Център досие" от екипа на Валиева не са предоставили пред съда касови бележки или рецепти за лекарството и не са обяснили как точно веществото триметазидин е попаднало в тялото ѝ. "Експерти смятат, че триметазидин не може да се предава по "битов път", тъй като се разтваря в червата. Освен това се оказва, че Валиева приема още едно лекарство за подобряване на сърдечната дейност. Събеседниците на "Център досие" смятат, че причината за положителния тест на фигуристката може да е некомпетентността на лекарите, които са ѝ предписали забранена добавка с недоказана ефективност", пише сайтът.

Валиева, която е на 15 години, попадна в центъра на напрежението по време на олимпийските игри в Пекин. Ден след спечелването на златния медал в отборната надпревара е бил обявен положителен резултат от нейна проба, взета на 25 декември - в урината ѝ е открито веществото триметазидин, което е забранено, защото увеличава издръжливостта на спортистите.

Руската антидопингова агенция първоначално спряла правата ѝ, но веднага след това ги върнала, което беше обжалвано от МОК, Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния съюз по кънки (ISU). В понеделник Спортният арбитражен съд обяви, че фигуристката може да участва в индивидуалното състезание в Пекин.

Надпреварата започна с кратката програма във вторник по обед българско време. Преди игрите Валиева беше определяна за фаворит в надпреварата.

Валиева каза, че е щастлива, но емоционално уморена. "Разбира се, аз съм щастлива, че съм на олимпийските игри, ще се опитам да представя страната ни колкото е възможно по-добре. Явно това е един от етапите, през които трябва да премина", заяви състезателката пред "Първи канал". Рускинята благодари за подкрепата, която е получила от родината си.

Дневник