Алберт Попов се класира на девето място в слалома на олимпийските игри в Пекин. Българският скиор направи два добри манша на трасето и завърши със секунда зад победителя Клеман Ноел от Франция.

Класирането на Попов е най-доброто за българските ски от шестите места на Петър Попангелов в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

Попов затвърди добрата си форма на игрите в Пекин, като беше 17-ти в гигантския слалом преди няколко дин. При дебюта си в Пьонгчанг преди четири години той не успя да завърши в слалома, където рискуваше много.

В първия манш Попов беше девети на само 70 стотни зад лидера Йоханес Щролц. При второто си спускане българинът нямаше скорост в горната част на трасето, където загуби около половин секунда, а към края се движеше добре, но не успя да спечели позиции.

И двата манша трасето беше коварно, като не позволи на много скиори да завършат. От 88 стартирали само 52-ма завършиха в първия манш и си осигуриха още едно спускане.

България имаше двама представители в Топ 20 след първия манш, като отлично спускане направи и Камен Златков. Той беше 20-ти, въпреки че стартира с №38. Българинът започне добре и във втория манш, но пропусна врата в средната част на трасето, която влезе между ските му.

Златков, който през този сезон за пръв път влезе в Топ 20 в Световната купа, не успя да завърши в слалома и на игрите в Пьонгчанг през 2018 г.

Битката за златния медал беше много драматична, като след първия манш най-добрите осем бяха събрани в по-малко от половин секунда. Във втория Клеман Ноел се спусна за под 50 секунди и успя да поведе, което в крайна сметка му осигури и титлата.

Сребърен медал спечели Йоханес Щролц, който водеше след първия манш. Австриецът, който преди дни триумфира в комбинацията, завърши на 61 стотни зад Ноел. Бронзовото отличие остана за световния шампион в слалома Себастиан Фос-Солевог, завършил на 70 стотни.

Дневник