Трима от четири футболисти предпочитат световното първенство да се провежда веднъж на четири години. Това показва проучване на профсъюза на играчите (FIFPro), в което през ноември 2021 г. са анкетирани 1000 футболисти от 70 държави от шест континента.

Темата се обсъжда дейно в последните месеци, след като ФИФА представи намерение да въведе промяна и световното да бъде на всеки две години. Идеята срещна остро противопоставяне от континенталните конфедерации на Европа и Южна Америка, както и от FIFPro.

Данните показват, че само 21% от анкетираните смятат, че гласът на футболистите и темата за здравето им се взимат предвид при взимането на решения. В последните години FIFPro често говори за това, че играчите са претоварени и че са необходими промени в календара.

Общо 77% от играчите в Европа и Азия предпочитат световното да остане на четири години. В Северна и Южна Америка процентът е 63. Различна е картината в Африка - там 49% от гласувалите са за това световното да е на четири години, а останалите 51% са разделени в мненията мондиалът да е на две или на три години.

Наскоро президентът на ФИФА Джани Инфантино се оказа в центъра на напрежение след изказване в Съвета на Европа, в което намеси мигрантите от Африка. Швейцарецът понесе критики заради думите си, с които обвърза двете теми. След това той заяви, че не е разбран правилно.

Друг акцент, който от FIFPRo изтъкват, е, че 81% от футболистите посочват вътрешните си първенства или световното за любими турнири.

Дневник