С много добро бягане Йоханес Тингнес Бьо стана състезателят, който донесе историческо злато за Норвегия. Биатлонистът стъпи на върха в масовия старт на 15 км и взе четвърти златен медал от игрите в Пекин.

Благодарение на постижението му Норвегия стана първата държава, спечелила 15 златни медала от едни олимпийски игри. До момента норвежците деляха рекорда с Германия и Канада.

Бьо добави нов медал, след като в предишните дни в Пекин се превърна в олимпийски шампион в спринта, щафетата и смесената щафета. В допълнение той взе и бронз в индивидуалния старт.

Норвежецът направи четири грешки, но завърши за 38:14,4 мин. Той остави на 40,3 сек. зад себе си шведа Мартин Понсилуома, а друг норвежец - Ветле Кристиансен, спечели бронза (+ 1:12 мин.).

"Усещането е прекрасно. Олимпийските игри бяха целта на сезона, но не съм си представял, че могат да минат толкова добре", каза шампионът.

Той призна, че му е коствало много усилия, за да стигне до върха в последното си състезание в Пекин. "Бях уморен след дългите игри, но това беше най-добрият ми старт досега. Надхвърли всички очаквания. Това бяха мечтани олимпийски игри", каза Бьо, който с четирите златни медала от едни игри изравни постижението на Оле Ейнар Бьорндален.

В масовия старт при жените Норвегия спечели още два медала, но остана без злато. Французойката Жюстин Бреза-Буше стана олимпийска шампионка. След нея се наредиха норвежките Тирил Екхоф и Марте Ройзеланд.

Дневник