Австрия спечели отборната надпревара в алпийските ски на олимпийските игри в Пекин. Съставът на австрийците беше най-бърз в смесеното паралелно състезание, за да направи крачка напред от игрите преди 4 години, когато беше със среброто.

Надпреварата се проведе за втори път след дебюта в Пьонгчанг.

Австрия победи Словения с 3:1 в сериите, след което се справи с Норвегия, за да стигне до спор за златото с Германия. Четирите спускания бяха много оспорвани като завършиха 2:2. Щефан Бренщайнер и Катарина Линсбергер спечелиха втората и третата серия за Австрия, докато Лена Дюр и Александър Шмид за Германия.

В крайна сметка с по-бързите времена Австрия взе златото.

Титлата е трета за Австрия в състезанията в алпийските ски след тези на Матиас Майер (супер-Г) и Йоханес Щролц (комбинация).

В спора за бронза Норвегия победи САЩ. По този начин звездата на американския тим Микаела Шифрин остана без медал на игрите в Пекин. Това е първи случай за нея, след като при дебюта си в Сочи през 2014 г., когато беше само на 18 години американката спечели злато в слалома, а 4 години по-късно титлата в гигантския слалом.

"Няма какво толкова да кажа на хората, които постоянно се съмняват, искам да имам възможност да предам съобщение на тези, които са мили. Трябва да се изправиш, да продължиш - това е най-важното нещо, което получавам като урок от Пекин. Последните няколко седмици ми дадоха възможност да говоря за това", коментира Шифрин след финала.

Американката благодари на медиите за вниманието, което ѝ се обръща. "Вие сте хората, които разказват нашите истории. Не мога да кажа, че става въпрос за напрежение или голяма битка, не се чувствам и загубена. Мисля, че е правилно всички да го знаят", добави Шифрин, която не успя да спечели нито една серия в отборния старт.

Дневник