Европейската футболна федерация (УЕФА) за момента не обсъжда вариант да смени домакина на финала в Шампионската лига. По програма той трябва да се играе на 28 май на стадион "Крестовский" в Санкт Петербург.

Заради конфликта между Русия и Украйна вече започнаха и спекулации, че финалът може да бъде преместен, но УЕФА отрече. Спекулациите бяха разпространени от английски издания.

"УЕФА постоянно и внимателно следи ситуацията. В момента обаче няма планове за промяна на мястото", се казва в изявление на УЕФА.

Подобно изказване направи и председателят на организационния комитет на финала Алексей Сорокин.

"Не обръщаме внимание на коментари в британските медии. Такива спекулации имаше и преди 15 години, още през 2008 г., когато пак ни взимаха домакинството. УЕФА е най-голямата международна спортна организация и тя не се влияе от политическия контекст. Водим подготовка за финала по план. Очакваме пристигането на повече от 50 хиляди чуждестранни привърженици" коментира Сорокин пред ТАСС.

Основният спонсор на УЕФА и Шампионската лига също е руски. Това е енергийната компания "Газпром", която си партнира с футболната федерация от 2021 г.

Дневник