Футболните клубове, които използват повече чужденци с паспорти извън Европейския съюз, ще плащат такса "лукс". Това обяви рекордьорът по мачове за националния тим Стилиян Петров, който е в екипа на кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов.

"Само трима чужденци извън ЕС могат да играят. За всеки следващ ще има все по-висока такса "лукс". Таксите ще бъдат разпределяни по цялата футболна пирамида. Методиката ни е изградена спрямо това, което му трябва на българския футбол", каза Петров преди среща с клубове от София.

Преди дни Българският футболен съюз (БФС) обяви, че премахва част от ограниченията, които до момента предвиждаха ограничен брой картотекиране на играчи извън ЕС.

"Трябва да се започне от училищния футбол. Това е най-важното нещо. Когато нямаме таланти, нямаме и продукт. Хората вече споделят и имат друга нагласа за конгреса. Те могат да бъдат смели. Имаме идеи и за аматьорския футбол. Този продукт зависи от всички нас", каза още Петров.

Той открои и важността на държавата във футболните въпроси.

"Димитър Бербатов като ръководител изисква от нас десет много важни неща, които трябва да се променят. Това са изпълними проекти. Разговаряно е с хора. Навсякъде по света държавата е най-важният партньор за развитието на масовия футбол."

Преди ден Димитър Бербатов призова да се направи проверка на БФС от министъра на спорта Радостин Василев. Той изрази притеснения, че предстоящият конгрес през март няма да бъде честен.

Дневник