УЕФА вече разглежда възможността да отнеме финала в Шампионската лига от Русия, съобщава "Индипендънт". По програма големият мач, в който се определя победителят в турнира, трябва да е на 28 май в Санкт Петербург.

В последните дни УЕФА е под натиск заради домакинството на Русия. Военните действия в Украйна усилиха призивите за смяна на домакина.

"В този трагичен ден нашите мисли са насочени към всички в Украйна, към нашите приятели, колеги, членове и хората, които обичат. Предвид събитията очакваме незабавно УЕФА да обяви промяната на финала в Шампионската лига", заявиха от водещата европейска организация на запалянковците Football Supporters Europe.

Преди дни министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън каза, че Русия "няма начин да приеме футболни турнири, тъй като нахлува в суверенни държави".

В последните часове в социалните мрежи се усилват и призивите УЕФА да прекрати спонсорския си договор с "Газпром".

През последните два сезона УЕФА вече два пъти променяше мястото на финала в турнира заради пандемията.

Натиск за отнемане на спортни събития

Финалът в Шампионската лига е само едно от големите спортни събития, които Русия е предвидено да приеме.

Световното първенство по волейбол за мъже е от 26 август до 11 септември, като плановете са мачовете да се играят в 11 зали в десет града в страната. Българският отбор се класира, като е в група С заедно с шампиона Полша, САЩ и Мексико. Срещите в тази група са предвидени за Новосибирск.

От 21 до 23 септември пък са дните, предвидени за старта от Формула 1 в Сочи.

Мъжкият тенис турнир в Санкт Петербург беше преместен в столицата на Казахстан Нур Султан. Руските организатори обявиха, че се надяват в бъдеще да получат турнир от по-висока категория АТП 500 или дори от сериите "Мастърс".

Дневник