От началото на април 2021 г. до началото на април тази година и рафинираната, и суровата захар са поскъпнали на борсите в Лондон и Ню Йорк. Това поскъпване ще се усети и у нас, в магазините на дребно, каза тази сутрин в ефира на телевизия Novanews изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

"За една година захарта поскъпна на световните пазари с около 30%, дано при нас поскъпването да е в рамките на 10-15%, но всичко зависи от предприемчивостта на българските търговци и колко бързо ще се ориентират веднага да внесат от региони, където тя е по-евтина", коментира Симов.

Той съобщи, че от началото на април миналата година до началото на април тази година повишението на различните пазари на цената на зърното е над 50%."Tенденцията e ясна и твърдо се върви нагоре, което не е било от години, толкова стръмно поскъпване не сме наблюдавали от години", обясни той. "Хлябът ще поскъпва заради поскъпването на брашното и пшеницата", убеден е той. Според Симов обаче увеличението на цената на хляба ще е по-малко от увеличението на цената на пшеницата.

Дневник