Австралия стана 31-ият отбор, който се класира на световното първенство по футбол. Съставът надви Перу в междуконтиненталния плейоф с 5:4 след изпълнение на дузпи.

В редовното време и продълженията срещата в Ал Раян, Катар, завърши 0:0.

Мартин Бойл пропусна първата дузпа за Австралия, но след това петима негови съотборници бяха точни. За Перу при изстрелите от бялата точка Луис Адвинсула и Алекс Валера не успяха да вкарат.

Австралия се класира за шести път в историята си на световни първенства, както и за пети пореден. Отборът не е пропускал шампионатите от Германия 2006 насам. Австралийците обаче имат само две победи на световни финали, като на последните три шампионата отпадат още в груповата фаза.

В Катар съставът на Австралия ще бъде в група с Франция, Дания и Тунис. Австралия, Франция и Дания бяха в една група и на световното в Русия преди четири години, когато "кенгурата" останаха последни. В групата тогава беше и Перу, който сега беше елиминиран от Австралия.

Тази нощ предстои последният плейоф, който ще определи 32-ият участник на световното. Отново в Ал Раян се срещат Коста Рика и Нова Зеландия. Костариканците преследват шесто участие на световни финали, докато Нова Зеландия дотук има само две.


Световното първенство в Катар ще се проведе между 21 ноември и 18 декември. То ще бъде първото в историята в тази част на годината, както и първото в Близкия изток.

Дневник