Голям икономически бум за градовете-домакини на световното първенство по футбол през 2026 г. очакват експерти. Това гласи доклад, публикуван в САЩ, които са една от страница, които ще приемат финалите след четири години.

САЩ, Мексико и Канада получиха домакинството на световното през 2026 г.

До дни трябва да бъдат съобщени градовете в трите страни, в които ще се играят срещите. Желаещите са много, което е обяснимо с оглед на очаквания финансов ефект.

Според данните приходите, които се очакват от световното първенство са 5 милиарда долара.

"Всички ние видяхме каквъв ефект имаше световното първенство в САЩ през 1994 г. В следващите 20 години имаше огромен ръст на интереса към играта, привличане на много инвеститори, както и играчи от световна класа", казва Крис Канети, който е президент на комитета по кандидатурата на Хюстън за град-домакин.

Футболът в САЩ се възползва от световното първенство, като само две години по-късно беше първият сезон на Мейджър лийг сокър (МЛС) - местният шампионат.

Световното първенство в Северна Америка ще бъде първото, което ще се проведе с 48 отбора. Освен това ще са първите финали, които ще бъдат в три страни. Според предварителна информация САЩ ще бъдат домакин на 60 срещи, сред които четвъртфиналите, полуфиналите и финалният двубой.

Мексико и Канада ще приемат по 10 мача.

Очаква се градовете-домакини от Канада да са Ванкувър, Торонто и Едмънтън, докато тези в Мексико - Гуадалахара, Мексико Сити и Монтерей.

Много по-голям е интересът в САЩ, където според последни данни кандидатите са 22. Очаква се в окончателния списък да попадат Лос Анджелис със своя стадион "СоФай" за 5.5 млрд. долара и Ню Джърси с "МетЛайф" (82 хил. капацитет). Сред желаещите са още Хюстън, Бостън, Далас, Сан Франциско, Вашингтон и др.

Дневник