"ЦСКА 1948" срещу "Левски" е най-интересният мач за първия кръг в новия сезон в Първа лига. Това отреди жребият за шампионата, теглен на базата на БФС в Бояна.

Срещата между двата тима ще бъде и дуел между Любослав Пенев, който пое червените преди началото на сезона, и Станимир Стоилов, извел "Левски" до Купата на България.

Шампионът "Лудогорец" започва защитата на титлата с гостуване на новака "Септември" (София), а ЦСКА-София приема "Арда" в първия кръг.

Новият сезон започва в уикенда 9-10 юли.

Според системата "Бергер" за определяне завъртането на отборите в шести кръг "Лудогорец" ще приеме "Левски", в осмия ще бъде срещата ЦСКА - "ЦСКА 1948". Дербито "Левски" - ЦСКА-София е в 11-ия кръг, който трябва да се проведе в уикенда 17-18 септември.

"Лудогорец" и ЦСКА-София ще се срещнат в 13-ия кръг.

Да видим как ще изглежда

Футболното първенство ще се провежда в нов формат от този сезон. В него участват 16 отбора, като първата фаза приключва след 30-тия кръг, а по-късно има плейофи.

Шампионската шестица се запазва, като отборите в нея ще имат само едно завъртане в плейофите. Отборите между 7 и 10 място (4 тима) ще определят този, който да участва в плейофа за европейските турнири.

Останалите играят група, в която се определят два директно изпадащи, а 14-ият в крайното класиране играе допълнителен мач за оставане срещу тим от Втора лига.

"Сега ще видим как ще изглеждат нещата с традиционната за България схема с 16 отбора, макар и с плейофна фаза", каза представителят на Професионалната футболна лига (ПФЛ) и фирмата - собственик на телевизионните права, "Футбол про медия" Атанас Караиванов.

Зимната пауза ще започне по-рано (13 ноември) заради световното първенство в Катар. Въпреки че мачове от Първа лига няма да се играят, отборите са се съгласили да се проведат два кръга от Купата на България.

Малко преди жребия за първенството Българският футболен съюз (БФС) съобщи, че всички отбори са получили лиценз.

Програма за първия кръг
"Локомотив" (София) - "Черно море"
ЦСКА-София - "Арда"
"Берое" - "Ботев" (Враца)
"Ботев" (Пловдив) - "Хебър"
"Септември" (София) - "Лудогорец"
"Локомотив" (Пловдив) - "Пирин"
"ЦСКА 1948" - "Левски"
"Спартак" (Варна) - "Славия"

Дневник