Голдън стейт уориърс" стана шампион в Националната баскетболна асоциация (НБА) за четвърти път в последните осем години. Стеф Къри и съотборниците му стъпиха на върха след 103:90 срещу "Бостън селтикс".

Баскетболистите на "Уориърс" два пъти изоставаха във финалната серия след поражения от съперника, но с три последователни победи направиха шампионския обрат.

С успеха си "Голдън стейт" вече има общо седем титли и изпревари "Чикаго булс", с който делеше третото място. "Бостън" пропусна възможността да излезе начело в историята и в момента е на върха с "Лос Анджелис лейкърс" с по 17 титли.

Ключов принос за победата на "Уориърс" имаше Къри, който записа 34 точки в двубоя. Гардът, който два пъти е печелил наградата за най-полезен в редовния сезон в НБА, за пръв път беше определен за най-добър във финала.

"Винаги имаш съмнения, но знаеш колко дълъг е пътят обратно, защото е много трудно да побеждаваш на това ниво. Ние намерихме начин да го направим", отговори Къри на въпрос за израстването на отбора в последните три години.

По време на празненството Къри се прегърна с Клей Томпсън и Дреймънд Грийн, като тримата вдигнаха по четири пръста, за да покажат титлите, спечелени заедно.

Джейлън Браун, завършил с 34 точки за "Бостън", каза: "Все още имаме много да учим като отбор и като индивидуалности. Не е приятно да останеш толкова близо, но бъдещето е светло".

За "Селтикс" това беше първо участие във финала от 2010 г., а последната титла на отбора е от 2008 г.

"Бостън" започна добре и поведе с 14:2, но малко по-късно "Голдън стейт" направи серия от 21:0 и стигна до 37:22. Това се оказа ключово в срещата, като окрили "Уориърс" и почти през цялото време до края шампионът от Западната конференция поддържаше преднина от над десет точки.

Дневник