Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсон Пике поднесе извинения на Люис Хамилтън за репликата си, с която обиди на расова основа пилотът на "Мерцедес". Бразилецът, който е първенец за 1981, 1983 и 1987 г., коментира поведение на Хамилтън от миналогодишното състезание за Гран при на Великобритания. В него пилотът на "Мерцедес" се блъсна с Макс Верстапен, който отпадна.

В коментара си Пике използва дума от разговорния португалски език, с която обидно са наричани цветнокожите.

След реакция от страна на Формула 1, ФИА и самият Хамилтън, Пике също излезе с коментар.

"Извинявам се сърдечно на всеки, който се е почувствал засегнат, включително и на Люис", каза Пике и обяви, че не иска да се защитава.

По думите му използваната дума няма расистка подбуда: "в широк смисъл и чисто исторически това е синоним на момче или личност, никога не съм имал намерение да звучи обидно".

"Преводът, който видях в много медии, не е правилен. Дискриминацията няма място във Формула 1, както и в обществото. Доволен съм да изясним това", добавя трикратният световен шампион.

Пике, който през годините се е замесвал в много скандали, има спорна репутация. Възможно е бразилецът повече да не бъда допуснат до падока на Формула 1, независимо че световните шампиони имат перманентен пропуск.

Отношение по темата взе и бразилският писател Пауло Коельо, който се обърна към Хамилтън.

"Скъпи Люис Хамилтън, Пике в момента е шофьор на най-лошия президент в нашата история. Неговите расистки коментари показват отчаяното му желание отново да се върне в светлината на прожекторите. Извинявам се от името на всички бразилци, които те уважават и обичат", написа Коельо, напомняйки случай, в който Пике беше заснет да вози в автомобил президента Жаир Болсонаро.

Дневник