Българският отбор по баскетбол изпусна възможността да поднесе изненада и да победи Литва. В Самоков воденият от Росен Барчовски отбор водеше с десет точки при 61:51 в началото на четвъртата част, но отстъпи със 70:72.

Това беше четвъртата загуба за България от пет мача в квалификациите. Националите ще имат важен мач при гостуването си на Босна и Херцеговина в понеделник в стремежа си да завършат в тройката и да продължат в следващия квалификационен кръг.

Александър Везенков изигра много силен мач и поведе България. Най-добрият български баскетболист завърши с 29 точки, 11 борби и две асистенции.

Въпреки вдъхновената игра на отбора съперникът успя да направи обрат в последната част и спечели петата си победа от пет мача. България, Босна и Херцеговина и Чехия спорят за другите две места, даващи право на продължаване в квалификациите.

"Най-лесно беше да победим в Чехия и днес. Не правим никаква трагедия, нито имаме някакви илюзии, че ако влезем в следващата фаза, ще се класираме за световното първенство. Разглеждам го от друга страна - възможността да играем още шест мача с отбори като Франция, Унгария и Черна гора, но и да не се случи... Ние стоим като равни с най-силните отбори. Това е постижение за този отбор и трябва да се гордеем", каза Барчовски.

Дневник