Двукратната олимпийска шампионка Шели-Ан Фрейзър-Прайс от Ямайка спечели впечатляваща пета световна титла в спринта на 100 метра. В Юджийн 35-годишната състезателка завърши с рекорд на шампионатите - 10,67 секунди.

Ямайка имаше пълен успех, като в тройката влязоха още две представителки на страната - Шерика Джаксън с личен рекорд 10,73 сек и Илейн Томпсън-Хера с 10,81 сек.

Това е първият случай, в който една държава печели трите медала в женския спринт на световно първенство. Ямайка го направи със същите три състезателки на олимпийските игри в Токио преди година, както и в Пекин 2008.

Въпреки че е на 35 години, Фрейзър-Прайс записа най-бързото си време в сравнение с всички останали шест финала на големи състезания, които спечели (четири световни и два олимпийски в Пекин 2008 и Лондон 2012). Единствено легендата в овчарския скок Сергей Бубка има повече световни индивидуални титли - шест.

"Това е любимата ми световна титла. Направих я на 35 години - да, казах на 35. Докато съм здрава, ще се състезавам. Гладна съм, имам желание и винаги ще вярвам, че мога да съм бягам по-бързо и няма да спра, докато вярвам в това", каза шампионката.

Томпсън-Хера, която спечели стартовете на 100 и 200 метра на последните две олимпиади и е втората най-бърза за всички времена след Флорънс Грифит-Джойнър, все още е без индивидуална световна титла. Дина Ашър-Смит, сребърна медалистка през 2019 година, изравни британския рекорд от 10,83 секунди и завърши на четвърто място.

Дневник