Милица Мирчева завърши 15-а на маратона от световното по лека атлетика. Състезателката, която е единственият български представител в Юджийн, записа 2.30:20 часа.

Тя завърши на по-малко от минута от националния рекорд, който постави през май в маратона на Копенхаген. Освен това Мирчева изпълни целта си да влезе сред първите 20 в надпреварата.

Етиопката Готитом Гебресласе спечели титлата с 2.18:11 часа. С това тя постави нов рекорд на световните първенства. Досегашното върхово постижение се държеше от британката Пола Радклиф, която спечели световната титла през 2005 година с 2.20:57 часа.

За 27-годишната Гебресласе това е първи медал от голямо първенство и една от най-престижните ѝ победи заедно с тази в маратона в Берлин миналата година. Тя дублира успеха на Тамират Тола, който донесе злато за Етиопия в мъжкия маратон, също с рекорд на световните първенства.

До 40-ия километър кенийката Джудит Корир бягаше наравно с шампионката, но след това изостана и завърши втора на девет секунди. Бронза спечели Лона Салпетер от Израел с 2.20:18 ч.

Дневник