Двукратният олимпийски шампион във фигурното пързаляне Юдзуру Ханю обяви края на състезателната си кариера. На едночасова пресконференция в Токио 27-годишният японец посочи, че ще опита да използва качествата си на високо ниво, но на професионална сцена.

"Постигнал съм резултатите, които можех да постигна. Вече нямам желание да бъда оценяван", заяви Ханю, който е първият мъж във фигурното пързаляне, защитил олимпийската си титла през последните 50 години.

"Много пъти съм мислил за отказване - след всяко състезание, дори и след игрите в Пьонгчанг", каза Ханю. Той обясни, че е взел окончателното решение след игрите в Пекин, където контузия в глезена по време на тренировка му попречи да се бори пълноценно за трети златен медал и в крайна сметка остана четвърти.

"Мислех за много неща (по време на възстановяването от травмата). Мислех, че нямам нужда да бъда повече на тази сцена. Мога да стана по-добър по различен начин", каза той. И уточни, че ще продължава да се бори за постигане на четворен аксел.

Ханю е определян като един от най-добрите фигуристи в историята. В успешната си кариера има също две световни титли и още много челни места на най-високо ниво.

С представянето си и с поведението си японецът спечели много почитатели. Той винаги е намирал начин да отправя послания към зрителите и да печели вниманието на фотографите. Сред ритуалите му влиза и жест на внимание към жертвите на силното земетресение в Япония от 11 март 2011 г., когато самият той е бил на тренировка, а след това със семейството си са спали в евакуационни центрове за настаняване.

Дневник