Водачът в Обиколката на Франция Йонас Вингегор спечели 18-тия етап в състезанието и направи голяма крачка към крайната победа. Само 24 часа, след като изгуби четири секунди срещу Тадей Погачар, колоездачът на "Йъмбо Висма" показа, че е най-силният през тази година.

Вингегор триумфира в последният планински етап в Пиренеите, който беше 143 километра, с три дълги изкачвания. Датчанинът завърши с 1:04 минути пред Погачар и по този начин увеличи аванса си в генералното класиране на 3:26 минути пред шампиона от 2020 и 2021 г.

Силният отбор на "Йъмбо Висма" опита да затвори етапа с високо темпо, а имаше и Ваут Ван Арт в откъсването. Още на предпоследната височина Кол де Спандел Погачар обаче опита атака. Вингегор остана до словенеца при всичките му ускорения.

На спускането Вингегор се размина с падане, а километър по-късно Погачар се озова на асфалта след своя грешка. Лидерът в генералното класиране обаче го изчака и двамата подновиха битката си на финалната височина - Отакам (13.6 км 7.8%).

Нова атака от Погачар така и не дойде, а вместо това словенецът не успя да следва темпото на Ван Арт 4.4 км преди финала. За Вингегор остана да завърши сам в последните 3 километра, взимайки втората си етапна победа през 2022 г. С нея той излезе начело и в класирането при катерачите.

Зад първите двама разликите в генералното класиране се увеличиха дори още повече. Герант Томас запази третата си позиция на 8 минути зад лидера, а четвъртият Давид Годю е на повече от 11 минути.

До края на състезанието остават три етапа, два от които са подходящи за спринтьорите, а съботният е индивидуално бягане по часовник с дължина 40 км.

Дневник