Българската спринтьорка Ивет Лалова беше избрана в Комисията на спортистите на Световната атлетика, съобщиха от организацията. Тя получи най-много гласове сред всички кандидати - 615.

Другите петима избрани са Ани Рижикова (Украйна, 607 гласа), Леа Шпрунгер (Швейцария, 585), Лизане де Вите (Нидерландия, 560), Матю Хюз (Канада, 555) и Токикадзу Ямакаши (Япония, 494). Те влиза на мястото на други шестима членове.

Изборът беше отложен с година заради пандемията. Следващото лято отново ще има гласуване, за да бъдат определени нови членове, като целта е броят им да стане общо 18.

Новоизбраните членове ще участват работна среща през ноември. В момента председател е французинът Рено Лавиени. Според правилника председателят и още един от членовете (един мъж и една жена) са членове с право на глас на съвета на Световната атлетика.

"Мнението на спортистите има голямо значение в управлението на нашата структура в последните три години чрез Комисията на спортистите и оценяваме съществения принос на комисията за решенията на ниво изпълком", заяви председателят на Световната атлетика Себастиан Коу.

"Искам да приветствам шестимата нови членове и да благодаря на шестимата напускащи за работата им за нашия спорт. През следващата година в Будапеща ще има нов избор и искам да окуража още спортисти да обмислят да станат част от вземането на решения в нашия спорт", добави той.

 "Като дъщеря на двама спортисти леката атлетика е част от живота ми от най-ранните спомени. Никога няма да забравя как гледах финала на 100 метра на световното първенство в началото на 90-те по нашата черно-бяла телевизия, мечтаейки, че един ден там ще съм аз. След като стъпих на пистата, никога не поглеждах назад и сега, 26 години по-късно, имам толкова много любов към този спорт и толкова много опит", написа Лалова преди дни във "Фейсбук".

"Участвам в изборите за Комисията на спортистите на световната атлетика и вярвам, че цялата тази любов и опит могат да помогнат на други спортисти и да направят пътешествието им по-добро. Гласът на спортистите има значение и трябва да бъде чут", добави спринтьорката.

Дневник