Арманд Дуплантис подобри за пореден път световния рекорд в овчарския скок, записвайки 6.21 метра. Шведът стана световен шампион на първенството в Юджийн, САЩ. Това е негово първо златно отличие от световни шампионати, след като преди три години беше втори.

Дуплантис е и олимпийски шампион от Токио.

Още на височината от 6 метра Дуплантис си осигури златото, след което се прицели в рекорда си от 6.20 м, поставен по-рано през годината в зала в Белград.

С това постижение Дуплантис става първият, спечелил злато на олимпийски игри, световни първенства, европейски, както и шампионати в зала за младежи и мъже.

"Всъщност днес не мислех толкова за рекорда, обикновено е някъде в съзнанието ми, но сега се бях фокусирал основно върху победата. Това е медалът, който ми липсваше и го исках много силно. В последния скок всичко беше перфектно", каза шведът.

Сребърното отличие спечели Кристофър Нилсен от САЩ с 5.94 м, а бронзът остана за Ърнест Обиена от Филипините също с 5.94.

В последния ден от световното първенство имаше още шест финала. Най-чакани бяха щафетите на 4х400 метра, като и в двете спечелиха САЩ.

Жените в състав Талита Дигс, Аби Стейнър, Бритън Уилсън и Сидни Маклафлин записаха време 3:17.79 минути с близо три секунди по-добро от това на Ямайка. Бронзът остана за Великобритания.

В мъжката щафета Илайджа Годуин, Майкъл Норман, Брайс Дедмън и Чемпиън Алисън победиха с резултат 2:56.17, а две секунди пред Ямайка. Щафетата на Белгия спечели бронза.

Финалният ден донесе и още един рекорд - този на 100 метра с препятствия. В полуфиналите нигерийката Тоби Амусан записа 12.12 секунди, с което подобри предишното върхово постижение 12.20 сек.

Във финала представителката на Нигерия беше дори по-бърза и завърши с 12.06 секунди. Заради прекалено силен попътен вятър обаче постижението ѝ не се зачита в официалната статистика за световен рекорд.

"Чувствах се много добре, но след полуфинала не успях да се зарадвам, мислех си повече за финалното бягане. Сега след титлата вече всичко е по-хубаво", каза представителката на Нигерия.

На 800 метра при дамите Атинг Му от САЩ взе титлата. В скока на дължина при жените състезаващата се за Германия Малайка Михамбо спечели златото със 7.12 метра.

На 5000 метра норвежецът Якоб Ингебритсен разби африканската доминация и стана шампион. Той пробяга дистанцията за 13:09.24 и изпревари във финалния спринт Джейкъб Кроп от Кения.

Дневник