Световни рекорди, лични върхови постижения и най-добри национални времена - с това ще се запомни световното първенство по лека атлетика в Юджийн, САЩ. Последният ден на шампионата беше белязан от невероятния скок на Арманд Дуплантис, както и от подобряването на световния рекорд на 100 метра с препятствия.

Нигерийката Тоби Амусан записа време от 12,12 секунди, което прати в историята предишното върхово постижение на американката Кендра Харисън от 2016 г. (12,20 сек). Това стана в полуфиналите в дисциплината.

"Не мисля, че времената на 100 метра с препятствия са реални. Световният рекорд е подобрен с 0,08 сек, имаме 12 най-добри лични постижения и пет национални рекорда. И в същото време чухме как Синди Сембър обясни след своя рекорд, че мисли, че е бягала бавно", каза носителят на четири златни олимпийски медала Майкъл Джонсън.

"Всички атлети изглеждаха изненадани, само вижте реакцията на Амусан".

Според Джонсън има проблем с измерването на времената, като това се е видяло още в сериите. "Във втора серия първо излезе резултат 12,53 секунди и само след малко той беше коригиран на 12,43 сек. Това не е нормално. Да има корекция от една стотна е възможно, но десет вече не".

Други специалисти също изказаха съмнения и повдигнаха много въпроси.

Във финала Амусан бяга дори и по-бързо, записвайки 12,06 секунди. Времето обаче не се зачита за рекорд заради силен попътен вятър.

Ситуацията накара и журналистите да се интересуват повече от Амусан, която пристигна на шампионата с едва седмото най-добро време за сезона. Въпросите стигнаха дотам, че бяха коментирани и шпайковете на нигерийската атлетка.

Оказа се, че Амусан е бягала с модел, който се използва от бегачи на дълги разстояния, а не от спринтьорите. Той се отличава с това, че самите шпайкове са много по-меки.

"Причината е контузия в стъпалото. Помолих "Адидас" да ми осигурят по-меки шпайкове, тъй като спринтьорските са с много твърда подметка и стягат крака повече", коментира Амусан и добави: "Моите способности не идват от шпайковете".

Дневник