Висшата лига и Професионалната футболна лига въведоха по-строги наказания за привърженици, които нахлуват на терена или палят пиротехника по трибуните.

Повод за затягането на мерките са случаите на нахлувания в края на миналия сезон. Такива имаше при отбори, празнуващи спечелването на отличия или постигнали успехи. При подобно масово нахлуване се стигна до инциденти - нападателят Били Шарп от "Шефилд юнайтед", например, беше ударен от фен на "Нотингам форест".

Чести бяха и случаите на използване на димки и пиротехника.

Двете организации съобщават, че от началото на новия сезон "всички идентифицирани нарушители ще бъдат докладвани от клубовете на полицията и на съдебните власти, което може да доведе до образуването на криминално досие, което пък може да влияе върху професионалния живот, а освен това може да завърши и с лишаване от свобода".

"Всеки, който влезе на терена или използва пиротехника, ще получава постоянна забрана за посещение на стадиона. Наказанията могат да бъдат прилагани и спрямо придружаващи родители или настойници на непълнолетни, участващи в тези дейности", пише в съобщението.

Работи се и със социалните мрежи за намиране на начин за бързо скриване на видео публикации с използване на пиротехника и нахлуване на фенове.

"Увеличаването на антисоциалното поведение по стадионите в края на миналия сезон беше крайно неприемливо и постави под риск безопасността на хиляди хора. Заедно с Футболната лига въвеждаме нови мерки и по-сурови наказания за началото на новия сезон. Искаме да изпратим ясно послание, че няма да толерираме нелегално и опасно поведение", казва изпълнителният директор на Футболната асоциация Марк Бълингам.

Новите правила са подкрепени от Съюза на футболните фенове. "Често ни търсят привърженици, които са идентифицирани след нахлуване на терен или използване на пиротехника на трибуните. Без изключение, всеки един се е разкаял. За закона няма значение дали си имал добри намерения. Пирото и нахлуванията просто са нелегални", посочи председателят на организацията Кевин Майлс.

Дневник