Отборите във Формула 1 заявиха, че се нуждаят от бързо решение на въпроса за правилата през следващия сезон. По думите им това трябва да стане ясно преди триседмичната лятна пауза, за да улесни работата им за 2023 г.

Големият проблем, който трябва да се реши е с подовете на болидите. От началото на настоящия сезон се забелязва подскачането на колите при движение с висока скорост на правите. Това се дължи на големите промени в аеродинамиката.

Един от плановете е повдигане на подовете с 25 милиметра, както и по-строги тестове за страничното отклонение.

Водещите отбори "Ферари" и "Ред бул" вече обявиха, че нямат проблеми, а предложенията биха били в полза на тези, които са сгрешили в концепцията си за настоящия сезон.

Въпреки това всички искат да знаят максимално скоро правилата за 2023 г., което ще спести загуба на ценен ресурс.

"Все още не е твърде късно, но не можем да си позволим да чакаме още четири или шест седмици. Бих предпочел да се направят промени за 2024 г., но и сега е удачно, стига да е достатъчно скоро", каза техническият директор на "Алфа Ромео" Жан Моншо.

Ръководителят на техническия отдел в "Мерцедес" Андрю Шовлин поиска яснота, и то по-скоро.

"Ние трябва да знаем ще има ли промени, или не. Като отбор знаем къде са проблемите ни и искаме да ги решим, но затова трябва да знаем правилата", каза Шовлин, а колегата му от "Макларън" Джеймс Кий добави: "Колкото по-скоро знаем точните параметри, толкова по-добре."

Директорът на "Ред бул" Кристиан Хорнър няколко пъти през сезона посочи "Мерцедес" като един от отборите, които не отговарят на настоящите правила и техният болид подскача най-много. Въпреки това от "Мерцедес" нямат нито една победа от началото на сезона и са далеч от представянето си в последните осем сезона, когато печелеха титлата при конструкторите и общо седем при пилотите.

Дневник