Треньорът Етери Тутберидзе призна в интервю, че кариерите на спрените от международни състезания руски състезателки по фигурно пързаляне са застрашени и е трудно да бъдат мотивирани спортистите да тренират.

Татяна Тарасова, известен треньор от миналото и съветник на националния отбор, попита по държавния Първи канал как да мотивират момичетата всеки ден, когато знаят, че няма да се представят.

Тутберидзе отговори: "Как да излезем по света, ако никъде не ни пускат ... къде да отидем? Соня Акатиева вероятно вече щеше да е световен шампион сред юношите тази година. И какво, тя е никоя, без титли, без нищо. Никой не ни е обещал, че ще има бъдеще. А тези спортисти се нуждаят от него тук и сега. Но може и да няма утре."

Според Тутберидзе тя не разбира защо са наложени санкции на много млади спортисти, след като "спортният живот е кратък".

Тарасова се съгласи, че "утре може да няма и не се знае какво ще бъде", но изрази увереност, че "все пак един ден ще излезем и ще разкъсаме всички".

Заради руската агресия срещу Украйна по препоръка на Международния олимпийски комитет Международната федерация по кънки (ISU) отстрани на 1 март руските състезатели от международни състезания до второ нареждане

Руснаците пропуснаха световното първенство в Монпелие, Франция, а ISU лиши Русия и от Гран при по фигурно пързаляне, като състезанието беше преместено във Финландия.

Дневник