Четирикратният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел ще се оттегли от спорта след края на сезона. 35-годишният пилот определи решението като трудно и посочи, че дълго е обмислял преди да го вземе.

Германецът каза, че основната му цел е да прекарва повече време със семейството си.

Фетел е сред най-успешните състезатели във Формула 1, като в четири последователни сезона от 2010 до 2013 г. беше на върха с "Ред бул". Повече шампионски титли от него имат единствено Михаел Шумахер, Люис Хамилтън и Хуан Мануел Фанджо. Германецът има 53 спечелени състезания, а с повече са само Хамилтън и Шумахер.

"Днес не казвам "Сбогом", а по-скоро "Благодаря" - на всички. И не на последно място на почитателите, без която емоционална подкрепа Формула 1 не би съществувала", заяви Фетел.

Той посочи, че се наслаждава на времето си в "Астън Мартин" в последните два сезона. "Въпреки че резултатите ни не бяха толкова добри, колкото се надявахме, за мен е ясно, че отборът трябва да се състезава на най-високо ниво в следващите години". Пилотът се надява, че с работата си до момента, както и в оставащите десет старта от сезона, ще допринесе за развитието на отбора.

Фетел често заявява позиция си по общественозначими въпроси и в частност по темата за опазването на околната среда.

Дневник