"Ливърпул" е носителят на отличието "Къмюнити шийлд" за 2022 г., след като победи "Манчестър сити" с 3:1. Двубоят, който се провежда седмица преди началото на сезона във Висшата лига, традиционно противопоставя шампиона срещу носителя на ФА къп.

Трент Александър-Арнолд откри за червените в 21-ата минута, а новото попълнение на "Сити" Хулиан Алварес изравни в 70-ата. В края на срещата новият нападател на "Ливърпул" Дарвин Нунес изигра важна роля, спечелвайки дузпа в 83-ата минута, която Мохамед Салах отбеляза.

В добавеното време уругварецът сам се разписа, за да оформи крайния резултат.

"Ливърпул" печели "Къмюнити шийлд" за 16-ти път в историята си и за първи от 2006 г. "Сити" губи в този мач за втора поредна година и остава с шест отличия в надпреварата.

Червените успяха да победят съперника си за втори пореден път, както го сториха и в полуфиналите във ФА къп през пролетта. Преди това тимът на Юрген Клоп нямаше успех над "Сити" от 2019 г.

"Ливърпул" направи по-добра първа част, в която ограничи опасностите пред вратата си. Червените опазиха Ерлинг Холанд, а също така се възползваха от единствения си точен удар. Защитникът Александър-Арнолд стреля към вратата, топката се отклони в Нейтън Аке и влетя в мрежата - 1:0.

След паузата "Сити" заигра много по-активно и притисна съперника си. Въпреки това защитата и Адриан се справяха, като испанският вратар на "Ливърпул" направи няколко спасявания. В 70-ата минута той не улови топката и резервата Алварес я довкара отблизо, за да изравни.

В края на мача влизането на Нунес направи разликата за "Ливърпул". Уругваецът създаде много проблеми за "гражданите" и спечели дузпа, когато топката срещна ръката на Рубен Диаш. След преглед на ситуацията на видеоповторение червените получиха 11-метров удар и Салах го вкара.

В добавеното време Нунес реализира с глава.

Дневник