Мач за историята - така беше определен финалът на европейското първенство по футбол за жени между Англия и Германия. Днес от 19 часа на стадион "Уембли" в Лондон домакинът на турнира приема абсолютния фаворит и осемкратен шампион.

Двубоят е чакан с огромен интерес, тъй като може да донесе мечтана първа титла на англичанките, или да затвърди доминацията на Германския отбор в женския футбол. Дотук Бундестимът е непобеден във финали на европейски първенства.

Срещата ще бъде предавана от 19 часа пряко по БНТ3.

Двата отбора стигнаха безапелационно до финала, излизайки с пълен актив от групите си. Англия победи Австрия (1:0), Норвегия с историческото 8:0, както и Северна Ирландия (5:0). Германският тим също записа три победи и не допусна гол, вкарвайки 9.

В елиминациите Англия победи Испания след продължения и Швеция с 4:0 на полуфинал. Германия се справи последователно с Австрия и Франция, за да стигне до деветия си финал.

"Този мач е като истинска мечта - двата най-силни отбора, с толкова много история зад гърба си. Живеем за такива мачове и нямам търпение", каза капитанът на английския тим Леа Уилямсън и открои важността на публиката на "Уембли". "Винаги домакинството има значение, така че се надявам това да ни помогне да спечелим".

Компанията за анализи Nielsen Gracenote дава 52% шанс за успех на Англия заради това, че мачът се играе на "Уембли". Отново според анализите Германия е щяла да има 55 процента за успех на неутрален терен.

Освен това Англия разчита и на традицията, тъй като през 2017 г. домакинът на първенството Нидерландия спечели титлата. В историята общо четири пъти домакинът е ставал шампион от 11 финала.

Двубоят ще бъде и дуел между водещите реализаторки в турнира Бет Мийд от Англия и Александра Поп, като те имат по шест гола.

"Ясно е, че в началото "Уембли" ще бъде изцяло в английските цветове, надявам се в края да бъде различно. Ние ще играем смело и агресивно в стила, който ни отличава. За момента това ни носи успехи", каза мениджърът на Германия Мартина Фос-Текленбург.

Дневник