Световният шампион Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Унгария, 13-и кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" триумфира на пистата "Хунгароринг", въпреки че стартира едва 10-и на решетката.

С отлично каране, правилна стратегия и запазване на гумите Верстапен беше над всички останали.

Победата стана и по-лесна след поредното състезание, в което отборът на "Ферари" тотално се провали. От Скудерията не успяха да пласират нито един пилот на подиума - Карлос Сайнц завърши четвърти, а Шарл Льоклер - едва шести.

На подиума до Верстапен завършиха пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, който потегли от полпозишън. Точки в надпреварата взеха още Серхио Перес, Ландо Норис, Фернандо Алонсо, Естебан Окон и Себастиан Фетел.

Със спечелените точки в Унгария Верстапен се откъсва с 80 пред Льоклер в генералното класиране, след като лидерът на "Ферари" взе едва осем в надпреварата. Сайнц е трети при пилотите на 83 точки зад световния шампион.

Победата е осма за Верстапен от началото на сезона и 28-ма в неговата кариера.

На старта нямаше инциденти, като повечето пилоти запазиха позициите си, а Верстапен спечели две места в първата обиколка. Постепенно пилотът на "Ред бул" успя да увеличи темпото и се изкачи до шестата позиция.

От "Ферари" излязоха начело след първите спирания в бокса, като Льоклер и Сайнц имаха отлично темпо. Верстапен също спечели още места и вървеше с най-бърза обиколка. След спад в темпото от "Ред бул" вкараха пилота си по-рано за втора смяна на гуми, като той излезе на трасето с "медиум".

От "Ферари" реагираха веднага, но разликата с Верстапен беше скъсена, а Льоклер се върна с най-твърдите гуми, тъй като нямаше "медиум". Това позволи на световния шампион да го изпревари и да отвори аванс. В 42-ата обиколка Верстапен се завъртя, но и това не му попречи.

Ситуацията за "Ферари" се влоши окончателно, като Льоклер нямаше никаква скорост, а пилотът от Монако продължи да пропада, за което беше вкаран отново в бокса за меки гуми.

До края на състезанието Верстапен не допусна никакви грешки, а Хамилтън изпревари съотборника си Ръсел, за да излезе на втората позиция. Седемкратният шампион направи и най-бърза обиколка.

Във Формула 1 предстои лятната пауза, а следващият старт е Гран при на Белгия на 28 август.

Дневник