Англия спечели европейското първенство по футбол за жени след победа над Германия във финала с 2:1 след продължения. Домакините в турнира надделяха в емоционален мач, който се игра пред рекордната публика от 87 192 души.

В редовното време срещата завърши 1:1. Ела Туун откри в 62-ата минута, но Германия изравни в 79-ата с попадение на Лина Магул.

Победното попадение във второто продължение вкара Клоуи Кели, която беше точна в 110-ата минута.

Титлата е първа за Англия от европейски първенства, като дотук футболистките на "Трите лъва" имаха два загубени финала - през 1984 г. от Швеция и през 2009 г. от Германия. Във второ поредно първенство домакинът на турнира печели и титлата.

В същото време Германия не успя да вземе рекордна девета титла от европейски първенства. Също така Бундестимът за пръв път загуби във финал.

Срещата на "Уембли" подобри няколко рекорда. На първо място за най-посетен финал на европейски първенства, независимо при мъжете или жените. Дотук най-голяма публика беше събрал финалът на Евро 1964 - 79 115 души на "Сантяго Бернабеу" в двубоя между Испания и СССР.

Финалът на Евро 2020 при мъжете на "Уембли" беше посетен от 67 хиляди души заради ограничения около COVID-19.

Също така двубоят между Англия и Германия подобри рекорда от откриващия мач на турнира, когато близо 69 хиляди души на "Олд трафорд" в Манчестър гледаха срещата между Англия и Австрия. Общо турнирът е събрал 574 875 души, което е повече от два пъти от предишния рекорд (240 055 души) на шампионата в Нидерландия през 2017 г.

Дневник