Звездата на "Манчестър юнайтед" Кристиано Роналдо и е най-обижданият футболист в социалната мрежа "Туитър". Това показва проучване, което се отнася за играчите от Висшата лига и онлайн тормоза.

В последните години зачестиха случаите, в които играчи са обект на обиди или тормоз.

Анализът на Ofcom на 2.3 милиона туита през първата половина на миналия сезон е открил почти 60 хиляди обидни публикации, засягащи водещи играчи от английското първенство. Половината от тези обиди са насочени към 12 футболисти, осем от които са от "Манчестър юнайтед".

"Тези заключения хвърлят светлина върху тъмната страна на красивата игра. Онлайн злоупотребата няма място в спорта, нито в обществото като цяло, а справянето с нея изисква екипно усилие", казва Кевин Бакхърст, директор на Ofcom.

За периода 13 август 2021 - 24 януари 2022 г. Роналдо е станал обект на 12 520 обиди онлайн в туитър. Следват съотборниците му в "червените дяволи" Хари Магуайър (8954), Маркъс Рашфорд (2557) и Бруно Фернандеш (2464). В топ 10 са още Хари Кейн от "Тотнъм", Джак Грийлиш от "Манчестър сити", както и още четирима от "Юнайтед" - Фред, Джеси Лингард, Пол Погба и Давид Де Хеа.

Специалистите от Ofcom отчитат два пика на обидите към Роналдо и Магуайър. Първият е, когато португалецът се завърна при "червените дяволи", а интензитетът е обяснен с огромния брой последователи на футболиста. Магуайър е най-обиждан на 7 ноември, след като се извини за загубата на "Юнайтед" с 0:2 от "Манчестър сити".

Дневник