Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски си пожела съставът да говори с представянето си на игрището по време на европейското първенство. България се връща на голямо първенство след 11-годишно прекъсване.

Националите започват с огромно предизвикателство, като срещу себе си ще имат световния шампион Испания. Мачът е днес в 14.30 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ 1 и БНТ 3. Останалите отбори в група А са Турция, Черна гора, Белгия и домакинът Грузия.

Барчовски се надява отборът да се представи силно и да се класира за следващата фаза в Германия.

"Много говорих преди това първенство. Иска ми се играта на отбора да говори на терена. Какво казвам аз няма никакво значение. Ясно е, че сме в позиция на аутсайдери. Надявам се да опровергаем това на терена и вярвам, че ще се случи", заяви селекционерът.

"Това ми е трето европейско първенство. При предишните два случая бяхме много близо до преодоляване на първата фаза, но не успяхме. Силно вярвам, че това сега ще се случи. Харесвам много Германия и искам да отидем там."

По думите му в отбора се усеща напрежение по време на тренировки. "Аз предпочитам да има напрежение по време на заниманията и да се забавляваме по време на мачовете. По-лошият път е да се забавляваме на тренировки и да има напрежение на мачовете."

Барчовски добави, че все още е притеснен от неща, които е видял при победите срещу Кипър и Румъния в европейските предквалификации миналата седмица.

Капитанът Чавдар Костов е щастлив отново да е на европейско първенство след 11 години. "Мисля, че всички в тима са доволни, че сме на такъв голям форум. Нашата цел е да покажем, че можем да играем добър баскетбол и да бъдем голямата изненада на този турнир", каза баскетболистът.

Следващите мачове на България ще се излъчват по БНТ 3:
3 септември, 17:15 ч.: България - Турция
4 септември, 14:00 ч.: България - Черна гора
6 септември, 20:00 ч.: Грузия - България
7 септември, 17:15 ч.: България - Белгия

Дневник