Формула 1 се нуждае от състезание в Африка и завръщане на континента. Това обяви седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, говорейки за календара и разширяването на спорта. В последните години Формула 1 няколко пъти обсъжда надпревара в Африка.

Според Хамилтън е важно да има състезание на пистата "Киалами" в Южна Африка.

"Доста отдавна говоря за състезание в Южна Африка, мисля че Формула 1 се нуждае от завръщане в Африка. Доволен съм, че има такива разговори в момента, Стефано Доменикали върши наистина страхотна работа, за да може това да се случи", коментира Хамилтън.

Автомобилни надпревари в Южна Африка се провеждат между 1934 и 1966 г. с някои паузи. Между 1967 и 1993 г. (с пауза между 1986 и 1991 г.) Формула 1 имаше кръг на южноафриканското трасе "Киалами", близо до Йоханесбург.

Завръщане на Формула 1 обаче не е сигурно, тъй като пистата се нуждае от инвестиции, за да бъде използвана в световния шампионат. "Киалами" е единственото подходящо трасе в Африка.

Според експерти е невъзможно Южна Африка да попадне в календара за 2023 г., когато ще има две нови състезания - в Лас Вегас и Катар.

Дневник