Българският отбор започна със загуба участието си на европейското първенство по баскетбол. Съставът, воден от Росен Барчовски, отстъпи с 87:114 срещу световния шампион Испания в Тбилиси.

Най-резултатен в мача и единствен с "дабъл-дабъл" стана Александър Везенков, записал 25 точки и 11 борби. След силна серия през второто полувреме Павлин Иванов завърши с 16 точки.

Испанците имаха превъзходство през целия двубой и заслужено стигнаха до успеха. Те се бяха подготвили добре за опазването на Везенков и Дий Бост.

За България това беше първи мач на европейско първенство след 11-годишно прекъсване. Следващият мач е с Турция в събота от 17.15 ч. и ще бъде излъчван по БНТ 3.

"Надявах се да направим много по-равностоен мач, но не се получи. Има разлика в класите, тя е ясна и очевидна. Но ние можехме да играем по-добре, особено в защита. Цял мач играхме слабо в защита и борбата под коша, това ни бяха страшно големи проблеми", каза Барчовски.


"За Дий Бост мога да кажа, че е отличен играч, но все още не е в добра форма. Сигурен съм, че с времето той ще подобри играта си. За да заиграе отборът много по-силно, неговата игра трябва да се подобри. Това е извън всякакъв коментар. Много трудно можем да компенсираме неговата липса. Няма да се предадем", добави селекционерът.

"Нямам какво много да кажа, когато са ни вкарали 114 точки. Не играхме в защита, получихме много точки от втори шанс, те доминираха в подкошието Загубихме много топки и за съжаление след първата част се отказахме и после стана като демонстративен мач кой ще отбележи повече", каза Везенков.

Българският отбор започна добре и поведе с 5:0. Скоро след това испанците направиха обрат и в края на първата четвърт разликата в тяхна ползва вече стана двуцифрена. С постоянство съперникът поддържаше преднината си, а преди почивката тя мина 20 точки.

България имаше добри нападения, но не успя да се справи с опазването на съперник. Така до края на двубоя разликата нито веднъж не слезе под 20 точки.

Дневник