Висшата лига записа нов впечатляващ рекорд по време на трансферния прозорец. Това се оказа лятото с най-много похарчени пари от 20-те клуба в елита на английския футбол - общо 1.9 млрд. паунда (2.2 млрд. евро).

Досегашното най-високо постижениe бяха 1.4 млрд. паунда през 2014 г.

След две години на спад покрай пандемията клубовете от Англия отново се насочиха към мащабно харчене. Спрямо миналата година ръстът е с 67%. С вложените близо 2 млрд. паунда Висшата лига похарчи повече от Ла Лига, Бундеслигата и Серия А, взети заедно.

Нещо повече - само през лятото английското първенство вече счупи рекорда за най-много похарчени средства за цял сезон, откакто бяха въведени двата трансферни прозореца (при това без да е минал януарският прозорец). Досега най-много пари бяха дадени за трансфери през 2017-2018 година с общо 1.86 млрд. паунда в двата трансферни прозореца, посочва "Делойт".

В петте големи първенства в Европа за трансфери бяха дадени 3.88 млрд. паунда, което е с 52% повече от миналия сезон.

"Рекордните нива на харчене са ясен знак за увереността на клубовете от Висшата лига след връщането на привържениците на стадионите и началото на новата сделка за телевизионните права. Този сезон желанието да се привлекат качествени футболисти стигна ново ниво, тъй като натискът върху клубовете да са в надпреварата е по-висок от всякога", каза Тим Бридж от "Делойт".

Девет от 20-те представителя на Висшата лига преминаха границата от 100 млн. паунда за нови футболисти. Това лято в лигата бяха привлечени общо 169 футболисти спрямо 148 през 2021 г. и 132 през 2020 г.

Клубовете от Англия поставиха още рекорди - "Челси", който има нов собственик, стана клубът, похарчил най-високата сума в рамките на един трансферен прозорец, с 255.3 млн. паунда. Сините взеха няколко футболисти, включително и Пиер Емирик Обамеянг, дошъл от "Барселона" в последния ден.

"Манчестър юнайтед" направи най-скъпия трансфер за лятото с привличането на Антони. Клубът счупи собствения си рекорд за трансфери през лятото.

Завърналият се в елита "Нотингам форест" постави рекорд за най-много нови играчи в рамките на летен трансферен прозорец в цялата история на английския футбол, като взе 21 футболисти.

Дневник