Григор Димитров записа най-слабия си сезон в Големия шлем за последните девет години. Той отпадна във втория кръг на US Open след поражение от американеца Брандън Накашима.

Този сезон той не успя да стигне до мачовете от втората седмица в нито един от четирите турнира. Най-силно се представи на "Ролан Гарос", където игра в третия кръг.

Българинът приключи на старта на "Уимбълдън", където водеше с 6:4, 2:5 срещу американеца Стив Джонсън, но се оттегли заради контузия.

Последното предно класиране на Димитров е от Australian Open 2021. Тогава след четири победи той стигна до четвъртфиналите, но допусна обрат срещу Аслан Карацев. В следващите седем турнира от Шлема само веднъж преодоля втория кръг.

В кариерата си Димитров има три полуфинала в Големия шлем - по един в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк. Най-добрата му година в четирите турнира е 2014, когато стигна полуфинал на "Уимбълдън", четвъртфинал на Australian Open и осминафинал на US Open (12 победи и четири загуби).

Този сезон българинът приключва с четири победи и четири загуби. Това е първият случай след 2013 г., в който броят на спечелените му мачове в турнирите от Шлема не е по-голям от броя на пораженията.

Димитров ще играе в турнира в София в края на месеца.

Дневник