Ще може ли след 44 години белгиец отново да спечели една от големите колоездачни обиколки. Този въпрос се задава все по-активно в последните дни и седмици, когато Вуелта Испания е в разгара си, а лидер в генералното класиране след първите 13 етапа е именно белгиец.

Ремко Евенепул ("Куикстеп АлфаВинил") води с 2.41 минути пред победителя в състезанието от последните три години Примож Роглич. Големият аванс, но и убедителното представяне на 22-годишния талант, карат много експерти да вярват, че Евенепул може да донесе дългочакана титла на Белгия.

Страната, от която е най-великият в спорта Еди Меркс, както и редица други шампиони, няма победител в триседмично състезание от 1978 г. Тогава титлата в Джиро д'Италия печели Йохан де Муинк.

От тогава само двама белгийци успяват да се качат на подиума в големите обиколки (Йохан Брюнел трети във Вуелта 1995 и Томас Де Хенд трети в Джиро 2012).

"Изобщо не мисля за историята или колко дълго Белгия не е печелила голяма обиколка. Ние дойдохме тук с цел да спечелим ета, постигнахме я. Също така мислим за генералното класиране, което се развива добре и сега целта е да спечелим обиколката", коментира Евенепул след победата си в 10-тия етап, който беше индивидуално бягане по часовник.

Белгиецът премина с отличен тестовете в досегашните финали на изкачвания, като беше втори, пети и четвърти в тях, а нито един от преките му съперници не спечели време.

През уикенда предстоят два ключови етапа за амбициите на 22-годишния талант, като те са в сърцето на планинската верига Сиера Невада. "Целта е да запазим фланелката и ситуацията да остане непроменена. Предстои голям уикенд", каза Евенепул.

Двукратният победител Крис Фрум (2011 и 2017 г.) смята, че белгиецът има всички шансове да спечели. "Ако няма някакъв срив през уикенда мисля, че трудно ще бъде спрян. Той е в страхотна форма, не виждам никаква слабост в него и това определено е неговото състезание".

Белгия се вълнува от представянето на Евенепул, който влезе в мъжкото колоездене още през 2019 г., когато едва беше навършил 19 години. От тогава бившият футболист записа 34 професионални победи, а Обиколката на Испания е второто му триседмично състезание след Джирото през 2021 г., когато не завърши.

През цялото време Евенепул обаче е срещал критично отношение от величието Еди Меркс, независимо, че в Белгия е определян за "новия Меркс". Легендарният колоездач няколко пъти е заявявал, че Евенепул е попаднал прекалено рано сред мъжете, както и критикуваше неговото тактическо поведение в редица надпревари. В последните седмици обаче Канибала се въздържа от коментари.

Дневник