Българският национален отбор по баскетбол приключи с участието си на европейското първенство. Воденият от Росен Барчовски състав допусна загуба с 80:89 от Белгия в петата си среща в груповата фаза.

Двубоят беше оспорван и с напрегнати заключителни минути. Българските баскетболисти опитаха да направят обрат, но няколко неточни стрелби им попречиха.

България се завърна на голямо първенство след 11-годишно прекъсване. Участието започна с поражение от световния шампион Испания, а по-късно дойде и единствената победа - срещу домакина Грузия.

Александър Везенков завърши с "дабъл-дабъл" след 26 точки и 13 борби, а Дий Бост се включи с 18 точки, шест борби и четири асистенции. Двубоят беше последен за натурализирания американец за националния отбор на България. След мача и капитанът Чавдар Костов каза, че това е бил последният му мач за България.

След равностойната първа четвърт Белгия изигра силно втората и натрупа двуцифрена разлика до почивката. Българският отбор се представи добре в третата част, когато направи обрат при 55:54.

Впоследствие пропуски в нападение позволиха на съперника отново да тръгне напред. В заключителните минути България се постара да промени резултата в своя полза, но без успех.

Дневник