Испанецът Карлос Алкарас се класира за полуфиналите на US Open след победа срещу Яник Синер в един от най-вълнуващите мачове през годината. 19-годишният тенисист стигна до успеха с обрат за 6:3, 6:7 (7), 6:7 (0), 7:5, 6:3 след 5.15 часа игра.

Алкарас стана най-младият полуфиналист в турнирите от Големия шлем след Рафаел Надал през 2005 г.

В спора за място във финала той ще играе с Франсис Тиафо. Американецът победи със 7:6 (3), 7:6 (0), 6:4 Андрей Рубльов. В другия полуфинал ще играят Карен Хачанов и Каспер Рууд.

"Честно казано, не знам как го направих", заяви Алкарас на корта. И в четвъртия, и в петия сет той изоставаше с пробив, а в четвъртия дори спаси мачбол при сервис на Синер.

Мачът завърши в 02.50 ч. местно време, което е рекорд за US Open. С успеха си в него испанският тийнейджър съхрани възможността в понеделник да се превърне в най-младия водач в историята на световната ранглиста.

Алкарас игра силно в началото и след спечеления първи сет беше близо до това да вземе и втория. При 6:5 в своя полза той поведе с 40:0 и имаше три поредни възможности за пробив и увеличаване на преднината, но Синер се спаси, а след това измъкна успеха в тайбрека.

Италианецът, който ще играе в турнира в София в края на месеца, направи обрат и в края на третия сет, за да може след това да го спечели след нов тайбрек. Оспорваната игра между двамата продължи и в следващите два сета, но в тях Алкарас прояви силна воля и увереност и постигна обрат.

Испанецът допусна много по-малко непредизвикани грешки - 38 срещу 63, като направи 58 печеливши удара срещу 61 за Синер.

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек стигна полуфиналите в Ню Йорк. Полякинята победи с 6:3, 7:6 (4) осмата в схемата Джесика Пегула от САЩ за 1:51 часа.

Швьонтек ще играе с Арина Сабаленка от Беларус. Другата двойка е между Онс Жабюр от Тунис и французойката Каролин Гарсия.

Дневник