Карлос Алкарас и Каспер Рууд ще спорят за титлата в мъжкия турнир на US Open. Третият и петият от поставените в основната схема преминаха през своите полуфинални мачове и в неделя вечер ще играят един срещу друг на "Артър Аш стейдиъм" в Ню Йорк.

Алкарас, който е само на 19 години, и през годината стана вторият най-млад спечелил два турнира от "Мастърс" сериите, надви Франсис Тиафо. Испанецът трябваше да мине през пет сета, за да се справи с представителя на домакините - 6:7 (6), 6:3, 6:1, 6:7 (5), 6:3.

Срещата продължи 4 часа и 22 минути, а за Алкарас това беше трети пореден петсетов мач.

"За първи път съм на финал в Шлема. Имам да изиграя още един мач срещу тенисист, който е забележителен. Той заслужава да е на финал", коментира Алкарас"

В първият полуфинал Рууд се справи с Карен Хачанов в четири сета - 7:6 (5), 6:2, 5:7, 6:2 за малко над три часа. Норвежецът затвърди отличното си представяне през годината, достигайки до втори финал от Шлема, след като игра такъв и на "Ролан Гарос", но загуби от Рафаел Надал.

"Играх феноменално във втория сет, а Карен се вдигна в третия. Беше мач на приливи и отливи като всеки двубой в този формат, но аз съм много щастлив. В Париж също бях извънредно радостен, но също и достатъчно смирен, защото осъзнавах, че онова може и да е единственият ми финал в Големия шлем. Не се постига лесно, но ето ме отново тук няколко месеца по-късно", каза норвежецът.

Финалният мач на US Open ще бъде и директен дуел за първата позиция в световната ранглиста. Победителят ще излезе на върха, измествайки досегашния лидер Даниил Медведев. Виртуално начело можеше да се завърне Рафаел Надал, но за целта не трябваше нито Алкарас, нито Рууд да достигне до финала.

При победа на Алкарас испанецът ще бъде най-младият №1 в историята. Титла на Рууд също ще бъде историческа, тъй като норвежец никога не е бил на върха в ранглистата.

Финалът на US Open е в неделя от 23 часа.

Дневник