"Барселона" ще може да похарчи 656 милиона евро през настоящия сезон 2022-23. Това обяви в петък ръководството на испанската футболна лига - Ла Лига. Таванът на разходите на каталунците е увеличен с 800 милиона евро.

През миналия сезон клубът получи таван от 96 млн. евро, който след това беше намален до минус 144 млн. Причината беше натрупани дългове и бъдещи пасиви от 1.35 милиарда евро, с 673 млн. дължим към банките. Това доведе до голяма криза в клуба, съкращаване на много разходи, както и продаване на активи.

През лятото каталунците успяха да регистрират нови футболисти чрез активиране на "икономически лостове" - продажба на дял от своите телевизионни права, част от продуцентската си къща, мърчандайзинг бизнеса, както и нов спонсорски договор със "Спотифай".

В резултат на финансовия обрат Ла Лига съобщи, че таванът на клуба този сезон е 656 млн.

Президентът на Лигата Хавиер Тебас обяви, че "Барселона" ще трябва да продължи да намалява разходите си за заплати, за да запази лимита си на разходите за следващия сезон.

"Без продажбата на активи може да не е толкова висока през следващия сезон. Може да се наложи да намалят разходите си с около 200 млн. евро чрез продажба на играчи или дори на повече активи", каза Тебас пред репортери.

Дневник