Договорка между футболните федерации на Русия и Босна и Херцеговина за приятелски мач предизвика вълна от негативни реакции. Двата национални тима трябва да се срещнат на 19 ноември в Санкт Петербург въпреки санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.

Футболът, както и останалите спортове са извън международните надпревари, а ФИФА забрани на националния тим да участва на световни и европейски първенства, както и в квалификациите.

Двубоят с Босна и Херцеговина ще бъде първи международен за тима от ноември 2021 г. Пред него Русия е организирала среща и с отбора на Киргизстан.

В Босна има разнопосочни мнения за такъв мач, като двете водещи фигури сред футболистите Един Джеко и Миралем Пянич се готвят да бойкотират. "Това решение не е добро, без думи съм", коментира Пянич, цитиран от босненска медия.

"Аз съм против да играя в такъв мач, винаги съм бил за мир. Моята позиция е, че не бива да играем, докато невинни хора страдат. Аз съм солидарен с хората от Украйна", коментира Джеко пред Klix.

В Русия новината беше приета нормално, като много футболни функционери подкрепят това решение. "Не ме интересува с какъв отбор ще дойде Босна, защото за нас е важно да играем мачове и да видим как се представят футболистите", каза почетният президент на руския футболен съюз Вячеслав Колосков пред РБК.

Изданието потърси още влиятелни фигури като Юрий Сьомин, бившия капитан Виктор Онопко и др., като всички подкрепят решението.

Дневник