Макс Верстапен спечели по категоричен начин състезанието за Гран при на Италия, 16-и кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" се наложи на пистата "Монца", в дома на големите си съперници от "Ферари", което го доближава още до втора поредна титла.

Верстапен стартира едва седми, но беше безгрешен и се справи с Шарл Льоклер, който потегли от полпозишъна. На подиума се качи и Джордж Ръсел, завършил трети.

Надпреварата обаче завърши без атракция при кола за сигурност заради бавно почистване на пистата след отпадане на Даниел Рикардо. Това лиши Льоклер от опит да се бори с Верстапен. В самото състезание обаче от "Ферари" допуснаха грешка, избирайки стратегия с две спирания за Льоклер срещу едно за Верстапен.

Точки на "Монца" взеха още Карлос Сайнц, потеглил от дъното, Люис Хамилтън, Серхио Перес, Ландо Норис, Пиер Гасли, дебютантът в "Уилямс" Ник де Врийз, както и Гуаню Джоу.

Световният шампион спечели пета поредна надпревара, като серията му започна в Гран при на Франция в края на юли. Общо победите на Верстапен през сезон 2022 са 11, като той е само на две от изравняване на рекорда на Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.

Верстапен вече има 31 победи, колкото Найджъл Менсъл и с една по-малко от Фернандо Алонсо.

След 16 състезания през сезона Верстапен вече има 335 точки, докато Льоклер е със 116 по-малко.

Надпреварата на "Монца" беше последна в Европа за сезона. До края предстоят стартовете в Сингапур, Япония, САЩ, Мексико, Бразилия и Абу Даби.

Надпреварата започна отлично за световния шампион Макс Верстапен, който потегли от седма позиция заради наказание, но бързо спечели три места. Шарл Льоклер поведе колоната, а след третата обиколка Верстапен вече беше зад него.

В 12-ата обиколка Себастиан Фетел отпадна и това доведе до виртуална кола за сигурност, а от "Ферари" решиха да сменят гумите на Льоклер, докато останалите лидери останаха на трасето.

Верстапен се задържа дълго на първата позиция, преди да влезе в бокса в 25-ата обиколка за единственото си спиране. Той се върна на трасето втори на 10 секунди зад Льоклер, но пред втория пилот на "Ферари" Карлос Сайнц.

Световният шампион започна да настига Льоклер и пилотът на "Ферари" направи своя втори стоп 19 обиколки преди финала. Той се върна втори на пистата, на 19 секунди зад лидера, но с меки гуми, срещу "медиум" на Верстапен.

Въпреки това Льоклер не успяваше да се доближи до лидера и всичко отиваше към безоблачна победа на Верстапен. Шест обиколки преди края обаче Даниел Рикардо ("Макларън") отпадна и се стигна до кола за сигурност. Верстапен веднага смени гумите си с нови меки, за да има шансове при рестартирането.

Такова обаче нямаше и колоната завърши зад колата за сигурност.

Дневник