Саудитска Арабия води съвместна кандидатура с Гърция и Египет за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г. Това съобщава английският вестник "Таймс".

Това е първи случай, в който три държави от три различни континента планират да приемат най-големия футболен форум.

Според "Таймс" кралството е готово да финансира инфраструктурните проекти, необходими за домакинството, и в останалите две държави.

Саудитска Арабия инвестира големи средства в приемане на различни спортни прояви от международен характер. Страната вече е домакин на кръг от Формула 1, рали "Дакар", както и няколко пъти прие мачовете за световните титли по бокс. В скоро време Саудитска Арабия ще има и състезание в MotoGP.

До момента потвърдени кандидатури са тези на Мароко, както и две съвместни: на Испания и Португалия, а също и южноамериканската, включваща Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай. Президентът на Европейската футболна федерация (УЕФА) Александър Чеферин коментира, че световното през 2030 г. категорично трябва да бъде в Испания и Португалия.

Великобритания оттегли своята кандидатура, въпреки че беше една от първите държави, която пожела да бъде домакин.

Според "Таймс" подобна тройна кандидатура на Саудитска Арабия, Гърция и Египет означава, че световното ще трябва да бъде в период, в който в Европа е зима, заради климата на Арабския полуостров. Шампионатът в Катар, който предстои през ноември и декември, ще бъде първият, който да се проведе през зимата.

Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино се е отнесъл позитивно към подобна идея заради включването на Египет в кандидатурата. От ФИФА отдавна искат да върнат световното първенство в Африка след домакинството на ЮАР през 2010 г.

След световното първенство в Катар следващият шампионат ще бъде в САЩ, Канада и Мексико, като ще е първият, който ще включва 48 отбора.

Дневник