Испания - Франция е финалът на европейското първенство по баскетбол за 2022 г. Двата тима стигнаха до двубоя за титлата, след като надвиха съответно Германия и Полша в полуфинални сблъсъци.

Срещата, която ще излъчи шампиона на Евробаскет е в неделя от 21.30 часа българско време в "Мерцедес-Бенц арена" в Берлин.

Испанците ще преследват четвърта европейска титла след 2009, 2011 и 2015 г. Воден от Серджо Скариоло испанският тим победи в оспорван двубой домакина Германия с 96:91. Срещата премина през много промени на водачеството, дълги серии с надмощие на единия или другия отбор.

В средата на втората четвърт Испания водеше с 11 точки преди да допусне серия от 14:0 за Германия и да изостане с пет точки на почивката. В третата четвърт домакините взеха още точка аванс, но Испания изигра отличен финал на срещата, вкарвайки 31 точки в последните 10 минути.


Капитанът на Германия Денис Шрьодер беше над всички с 30 точки, а гардът на Испания Лоренцо Браун завърши с 29 т. Уили Ернангомес добави 16 точки за победителите. Ветеранът Руди Фернандес, който е и капитан на испанците, е единственият играч, взел участие и при трите европейски титли на отбора под ръководството на Скариоло, като сега ще се бори за четвърта.

В първия полуфинал Франция не остави никакви шансове на Полша, за да спечели с 95:54. След като поляците поднесоха голямата изненада в турнира с елиминирането на шампиона Словения, този път тимът нямаше сили за нещо повече.

Франция имаше огромно предимство в срещата, а това позволи на селекционера Венсан Коле да пусне всичките си играчи, с което не преумори основни фигури като Руди Гобер и Тома Юртел.

Дневник